Tips voor (beginnende) leerkrachten

Wil je graag aan de slag gaan met binnenklasdifferentiatie, maar weet je niet zo goed hoe eraan te beginnen? Deze tips helpen jou verder op weg!

TIP 1: Zie het niet te groots!

Ben je nog niet volledig vertrouwd met binnenklasdifferentiatie? Probeer dan eens verschillende kleine werkvormen uit. Op die manier kan je differentiatie geleidelijk aan in jouw lessen introduceren.

TIP 2: Kennis van je leerlingen is noodzakelijk!

Als je wil starten met binnenklasdifferentiatie, dan is het zeer belangrijk om de noden van de leerlingen te kennen. Hiervoor kan je een klasscreening uitvoeren aan de hand van een enquête, een instapoefening ... Focus je hierbij op de drie leerlingenkenmerken, namelijk leerinteresses, leerstatus en leerprofiel.

TIP 3: Werk samen met collega's!

Door samen te werken met collega's kan je het werk verlichten, maar ook genieten van elkaars ideeën ...

TEAMWORK is DREAMWORK!

TIP 4: Zie het leerplan niet als belemmerende factor!

Als leerkracht moet je het leerplan en het werkboek altijd kritisch bekijken. Beiden voorzien namelijk verschillende uitbreidings- en verdiepingsdoelen, maar die moeten niet door alle leerlingen worden behaald. Hierdoor bieden ze wel mogelijkheden tot differentiatie aan.

TIP 5: Durf te experimenteren met (nieuwe) werkvormen!

Doceren, onderwijsleergesprekken ... kunnen voor bepaalde delen leerstof heel nuttig zijn, maar deze werkvormen  bieden weinig mogelijkheden tot differentiatie. Probeer daarom eens andere werkvormen uit. Hou wel in je achterhoofd dat niet elke werkvorm (meteen) succesvol zal zijn voor je leerlingen. Accepteer dat het al eens fout kan gaan. Ook uit mindere momenten krijg je nieuwe inzichten en meer ervaring. Heb je weinig inspiratie met betrekking tot nieuwe werkvormen? Bekijk dan zeker de andere pagina's van deze website! Yes,  you can!

TIP 6: Creëer een goed klasklimaat!

Het klasklimaat kan een grote invloed hebben op het eventuele succes van binnenklasdifferentiatie. Besteed daarom voldoende aandacht aan het klasmanagement.

TIP 7: Vraag de mening van je leerlingen!

Wanneer je iets nieuw uitprobeert, zullen de eerste lessen niet altijd even vlot verlopen. Misschien zal je de lesaanpak of het uitgewerkte materiaal nog een beetje moeten aanpassen. Hierbij kan de feedback van de leerlingen enorm interessant zijn. DUS ... Durf aan de leerlingen te vragen hoe zij de les hebben ervaren!

Haalbare differentiatie - binnenklasdifferentiatie - OLVP Bornem
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin